14.3 Revolutionair geloof: Schepping

In de tijd van het ontstaan van de Bijbelverhalen was het geloof, dat in Genesis beleden werd, revolutionair. De meeste godsdiensten rondom Israel geloofden in de goddelijkheid van de natuur. De belijdenis van Israel dat er één levende God was, die zon, maan en sterren gemaakt had, was voor hen zeer schokkend. Hun goden waren door de God van Israel als levenloze stoffelijke dingen gemaakt.

Maar dit geloof in één goede en almachtige God, die alles geschapen heeft, brengt ook nieuwe vragen: Waar komt het kwaad vandaan?

Genesis 1:26-31 26 God zei: ‘Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.’ 27 God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen. 28 Hij zegende hen en zei tegen hen: ‘Wees vruchtbaar en word talrijk, bevolk de aarde en breng haar onder je gezag: heers over de vissen van de zee, over de vogels van de hemel en over alle dieren die op de aarde rondkruipen.’ 29 Ook zei God: ‘Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. 30 Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef ik de groene planten tot voedsel.’ En zo gebeurde het. 31 God keek naar alles wat hij had gemaakt en zag dat het zeer goed was. Het werd avond en het werd morgen. De zesde dag.

De mens is niet het doel van de schepping. Zelfs niet de kroon. Dat is de Sabbat.

De mens krijgt de opdracht om ‘de aarde onder haar gezag te brengen’ en over de dieren ‘te heersen’.

De planten en vruchten zijn het voedsel voor de mens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s