5.4 Grenzen

Je kan gemotiveerd zijn om iets te doen en het ook kunnen, maar moet je het dan altijd doen?

We gaan allemaal anders met grenzen om. Er zijn vier manieren waarop we moeite kunnen hebben met grenzen stellen. 1. Mensen, die geen nee kunnen zeggen (de meeloper) . 2. Mensen die geen nee horen (de overheerser) . 3. Mensen die geen ja kunnen zeggen (de niet-ontvankelijke) . 4. Mensen die geen ja kunnen horen (de vermijder) .

Stel dat het verhaal van de Barmhartige Samaritaan zo verder gaat:

De Samaritaan heeft de gewonde man naar de herberg gebracht en zijn verzorging geregeld en staat op het punt weg te gaan. De gewonde man komt bij en vraagt: ‘Waar ga je naar toe?’ ‘Ik heb in Jericho wat zaken af te handelen’ zegt de Samaritaan. Maar de gewonde man wordt boos: ‘Vind je ook niet dat je egoïstisch bent? Ik ben er nogal slecht aan toe. Ik heb iemand nodig om mee te praten. Hoe kan Jezus jou nu als voorbeeld gebruiken? Je handelt niet eens als een christen als je mij hier zomaar in deze ellende achterlaat. Waar blijft het ‘verloochen jezelf’?” Tjonge, ik denk dat je gelijk hebt’zegt de Samaritaan. ‘Dat zou van mij niet zo zorgzaam zijn als ik jou hier alleen achterliet. Ik zou meer moeten doen. Ik zal mijn reis enkele dagen uitstellen.’

Dus hij blijft gedurende drie dagen bij de man terwijl hij met hem praat en erop toeziet dat hij gelukkig en tevreden is. In de namiddag van de derde dag wordt er op de deur geklopte komt er een boodschapper binnen. Hij overhandigt de Samaritaan een bericht van zijn zakenpartner in Jericho: “Zo lang mogelijk gewacht. Besloten de kamelen aan een ander te verkopen. Onze volgende karavaan arriveert over zes maanden”.

Hoe vind je deze reactie van de Samaritaan om bij de gewonde man te blijven? Waarom had hij ook rustig weg kunnen gaan? Welk probleem hebben deze twee mensen met grenzen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s